De woningmarkt heeft al enkele jaren te maken met een uitzonderlijke periode. Sinds 2020 is de markt enigszins verhit geraakt met dank aan Corona. Mondjesmaat begint de vastgoedsector terug te stabiliseren, maar daar komt alweer een moeilijke periode aan dankzij de hoge inflatie, uit de pan swingende energiefacturen en de stijgende rente. Deze ontwikkelingen hebben uiteraard een impact op het inkomen van de mensen en rijst er de vraag of het wel de geschikte moment is om op zoek te gaan naar een woning. Graag delen wij hierover onze visie en een aantal key point die je best in overweging neemt alvorens hierover te beslissen.
Stijgende rente
Afgelopen jaren lagen de rentevoeten bij hypothecaire kredieten historisch laag. Hier is gedurende afgelopen maanden een kentering in gekomen, rentevoeten blijven stijgen en zijn zelfs verdubbeld. Dit zorgt ervoor dat lenen duurder wordt. Deze verandering heeft verschillende voedingsbronnen zoals de steeds stijgende inflatie gevoed door de naweeën van corona en de oorlog in Oekraïne die enorm veel druk legt op de grondstoffen en energieprijzen.
Helaas wordt er in de nabije toekomt geen verbetering verwacht in dit opzicht en lijkt een aankoop uitstellen om hogere rentes te vermijden weinig zinvol. Zolang je rentevoet lager is dan inflatie, kost lenen je bij manier van spreken niets. Lenen is op deze manier ene goede manier om je in te dekken tegen de hoge inflatie.
Woningprijzen
De hypotheekrente en de woningprijzen zijn communicerende vaten en hebben steeds een impact op elkaar. Tijdens de historisch lage rentes kenden de woningprijzen enorme stijgingen, of de woningprijzen nu spectaculair gaan dalen bij de stijgende rentes is speculatie en weinig waarschijnlijk. De markt kent inderdaad een lichte afkoeling maar zal zeker blijven draaien, dit omdat er in België geen tekort is aan woningen en anderzijds kennen we ook geen overaanbod.
De hoge energieprijzen en daarbij horende renovatiekosten zijn elementen waar de koper vandaag wel rekening met dient te houden, dit naast de 3 klassieke pijlers: de prijs, de maandelijkse kosten en de locatie.
Ben je benieuw naar de betaalbaarheid van het vastgoed in jouw gemeente? Kijk dan even op de betaalbaarheidsindex uitgegeven door De TIJD: https://multimedia.tijd.be/betaalbaarheidsindex/
Kortom, informeer je goed!
Ondanks de huidige periode is het nog steeds van uiterst belang om niet van stapel te lopen en de aankoop van een woning te pushen of net op te schuiven. Een gouden tip is om zeer doordacht en met een duidelijk plan te werk te gaan dat rekening houdt met o.a. eventuele renovatiewerken, toekomstige uitgaven, leningskosten en het opzij houden van een buffer voor onverwachte kosten.
Doch mogen de huidige omstandigheden geen struikelblok vormen. Een hypothecair krediet voor de aankoop van een onroerend goed is een langdurige verbintenis waarbij voornamelijk werkzekerheid belangrijk is. Het ziet er momenteel niet naar uit dat we in een werkloosheidscrisis terechtkomen aangezien vele sectoren af te rekenen hebben met een tekort aan werknemers.
Als je van plan bent jouw eigendom nog te verkopen in 2022, kan je best niet te lang wachten aangezien het aanbod nog steeds de vraag niet kan bijbenen. Nu is het de ideale moment om jouw woning te koop te stellen, maar enkel als je er zelf klaar voor bent natuurlijk. Laat je correct en professioneel adviseren en werk samen met ons naar een vlotte en succesvolle verkoop!
Meer advies hierover?
Je kan steeds terecht bij Woonvast voor persoonlijk advies of meer info. We zijn steeds bereikbaar via welkom@woonvast.be of telefonisch via +32 3 232 31 40.